Bloemkool ovenschotel met kaas
Een bloemkool ovenschotel met kaas is een heerlijk Amerikaans recept. Amerikaans betekent natuurlijk lekker fout. Toch valt het qua calorieën allemaal wel mee doordat je veel groentes binnenkrijgt. Een heerlijke cheat meal dus om van te genieten. Je kan dit gerecht prima als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren. Het is voor de kinderen een ideale manier om groentes binnen te krijgen zonder dat ze het zelf doorhebben. Wil je het gerecht iets gezonder maken? Dan kan je minder cheddar kaas aan het gerecht toevoegen en een light roomkaas gebruiken. De bloemkool past zo prima binnen je dieet.
Ingrediënten
- 2 bloemkolen
- 200 gram roomkaas
- 60 gram boter
- 150 gram cheddar kaas (van een blok)
- 6 plakjes bacon
- 1 ui
- zout & peper
Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Aantal personen: 2 personen
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
2. Kook de bloemkolen in gezouten water tot ze zacht geworden zijn.
3. Bak de bacon in een pan tot deze lekker krokant is.
4. Snipper ondertussen de ui.
5. Giet de bloemkolen af en doe ze terug in de pan.
6. Voeg de roomkaas en boter bij de bloemkolen en stamp ze fijn tot een soort puree.
7. Pak een ovenschaal en schep de puree hierin over.
8. Leg over de puree de bacon, gesnipperde ui en geraspte ceddar kaas. Je kan het beste een blok cheddar kas raspen. Een blok is bij iedere supermarkt verkrijgbaar en van een betere kwaliteit, dan de plakjes.
9. Bak de bloemkool ovenschotel af in de oven in 20 tot 30 minuten.
Serveertip: Je kan als je op dieet bent de ovenschotel als hoofdgerecht eten. Je kan de bloemkool ook als puree bij je vlees eten. De ovenschotel is een prima vervanger van aardappels alleen met minder calorieën. Het gerecht past hierdoor prima binnen een Keto dieet.